V Kopytovskej doline bude turnaj o najlepšieho ''človečkára''

06.03.2013 Prešov

Kopytovská dolina 6. marca (TASR) – Priaznivci jednej z najobľúbenejších spoločenských hier, ktorá vie zaujať príslušníkov všetkých generácií, sa stretnú v sobotu v kempe v Kopytovskej doline v okrese Prešov, kde sa bude konať 7. ročník turnaja o najlepšieho hráča Človeče, nehnevaj sa!

"Keď sme túto súťaž rozbiehali, naším cieľom bolo vytvoriť aktivitu, ktorá by zaujala mladých i starších. História i doterajšia účasť potvrdzujú, že to bol dobrý krok," povedal dnes pre TASR predseda organizačného štábu Otto Kandráč. Pripomenul, že tento turnaj je aj spomienkou na ich zosnulého priateľa a spoluzakladateľa turnaja Jozefa Jecha.

Podľa Kandráča sa na turnaji každoročne zúčastňuje do 50 hráčov predovšetkým z okolia Prešova, ale zavítali sem už aj súťažiaci z iných krajov. Hrá sa v dvoch kategóriách - do 14 rokov a starší. Organizátor uviedol, že tu mali hráčov, ktorým to "ťahalo" na sedemdesiatku a najmladší mal necelé štyri roky.

Súťaž má niekoľko kôl s tým, že do postupového pavúka sa dostávajú vždy tí najlepší.

"Ide o klasický hrací plán, ako ho všetci veľmi dobre poznáme. Najlepší dvaja z každej kategórie postupujú do finálového súboja, ale len jeden môže byť najlepším mladým i starším človečkárom Kopytovskej doliny," doplnil Kandráč.

Ostré slová sa trestajú

Táto hra je známa tým, že dokáže vyvolávať silné emócie u mladých i tých skôr narodených. Kandráč doplnil, že nejedna partia najmä v detskej kategórii sa skončila plačom, ale nakoniec všetko dobre dopadlo.

Vysvetlil, že v tejto súvislosti došlo aj k úprave pravidiel. Tie počítajú so sankciami pre hráčov, ktorí sa nechajú uniesť emóciami, ide vraj skôr o tých starších. Ten, kto vymyslel túto hru, asi vie, prečo jej dal také meno.

"Stane sa ojedinele medzi dospelými, že sa rozpália a môže im ujsť nejaké ostrejšie slovo. To sa u nás prísne trestá. Pri prvom upozornení príde hráč o hod kockou, pri druhom musí jedného panáčika vrátiť na začiatok a tretie znamená diskvalifikáciu," povedal s úsmevom Kandráč s tým, že k poslednej sankcii, našťastie, ešte nedošlo.

Prezentácia hráčov v Campe Zlaté kopyto v Kopytovskej doline bude v sobotu od 9.30 do 10. h. Stredisko sa nachádza približne tri kilometre od obce Šindliar.
 

Vyberte región